Online kitap satış siteleri ve yeni trendler

Mürsel Çavuş
2 min readDec 8, 2020

--

Görsel: Pixabay

Covid-19 pandemisi satın alma alışkanlıklarımızı değiştirdi. Çevrimiçi platformlar kitap satışında öne çıktı. Peki hangi online alışveriş siteleri bize hangi avantajları veya ayrıcalıkları sunuyor?

Linkedin üzerinden online kitap siteleri hakkında bir anket yaptım. Bir hafta süren ankette 2014 kişi oy kullandı. Linkedin anketleri dört seçenekle sınırlandırdığı için bu bölümde Amazon, D&R, İdefix ve Kidega’yı seçenek olarak sundum.

Oy kullananların yüzde 33’ü D&R’ı, yüzde 31’i Amazon’u, yüzde 28’i İdefix’i tercih etti. Kidega’nın oy oranı ise yüzde 7’de kaldı. Eğer seçeneklerden diğeri Kitapyurdu olsaydı, muhtemelen rakamlar başa baş çıkacaktı. Ancak Kitapyurdu gönderimi çok geciktirdiği için ve zaten onlara alternatif bir mecra aradığım için seçenekler arasında ona yer vermedim.

Yorumlara verilen cevaplar ve piyasa gözlemlerim doğrultusunda tespit ettiğim yönelimler şöyle;

* Hepsiburada, Trendyol, N11 gibi e-ticaret siteleri de artık aktif olarak kitap satıyor. Hatta okurlar, başka ihtiyaçlarını satın alırken kitap alabilmekten hoşlanmış görünüyor.

* Amazon Prime’ın bir günde kitabı ulaştırması avantaj. Üyeler bedava ve hızlı kargo, film ve dizi izleme gibi ayrıcalıklara sahip oluyor. Üyelik ilk ay ücretsiz, sonraki aylar için aylık 7,90 lira. Tek sıkıntısı Türkiye çapında hizmet vermeyip sadece İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Afyonkarahisar, Burdur, Isparta, Antalya, Manisa, Balıkesir, Yalova, Sakarya, Düzce, Bolu illerinde geçerli olması.

* En çok tavsiye edilen siteler Kitapyurdu, D&R, Amazon, İdefix. Diğer tercih edilen siteler ise şöyle: kidega.com, babil.com, pandora.com.tr, odakitap.com, sozcukitabevi.com, kabalci.com.tr, eganba.com, halkkitabevi.com, Kitap365com, kitapsec.com, bkmkitap.com

* Kitapkoala sosyal girişim olduğu için, İstanbul Kitapçısı çeşitlilik, fiyat, hız açısından tavsiye ediliyor.

* Siparişi, teslimat tarihine bakarak veya kargo şirketi seçerek hızlandırmak mümkün.

* Tüm sitelerde farklı fiyatlar var. Fiyat karşılaştırması hizmeti veren Kitabınabak ve Kitap Bul gibi web siteleri uygulamalar da var. Yalnız sadece kitabın fiyatının birkaç lira düşük olması yeterli değil. Aynı zamanda kargo opsiyonlarının ve fiyatlarının da maliyete katılması sağlıklı olur.

* Eski kitap arayanların adresleri; Nadirkitap, Kitantik, Pera Mezat, Koleksiyonevi ve Pingudu Müzayede.

* Yayıncılar Kooperatifi de online satış sitesi kurdu. Küçük yayıncıları desteklemek isteyenler burayı da tercih edebilir.

* Bir diğer yönelim de Ceres, Destek gibi yayınevlerinin kendi kitaplarını sattıkları e-ticaret siteleri kurmaları. Zincir mağazaya sahip Kırmızıkedi gibi büyük yayınevleri ise sadece kendi kitaplarına değil diğer yayınevlerinin kitaplarına da sitelerinde yer veriyor.

Anket sonucuna buradan ulaşabilirsiniz.

--

--